Onderhoud Pelletkachel

Onderhoud aan je pelletkachel is heel belangrijk en waarborgt de juiste functie.

Wanneer er teveel vervuiling in de kachel optreedt zal er steeds minder zuurstof naar het vuur geleid worden. De verhouding van brand- en zuurstof is dan niet goed meer en dat geeft een slechte verbranding. Na de ingestelde branduren meldt de kachel dat het onderhoud uitgevoerd dient te worden. Veelal al er ‘Service’ of ‘Serv’ worden getoond in het display of afstandsbediening.

Geen of te laat onderhoud kan gevolgen geven

Bij het niet tijdig uitvoeren van het onderhoud kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Hierdoor rijden wij je aan om het onderhoud aan je pelletkachel serieus te nemen. Te laat onderhoud kan leiden tot gevaarlijke situaties.

Ruit snel zwart

Omdat de verhouding van zuurstof en brandstof (pellets) bij een vervuilde kachel niet meer in balans zijn krijg je slechte verbranding. Slechte verbranding geeft meer roet en dat zorgt ervoor dat je ruit van de kachel zeer snel dof en zwart wordt.

Opstart verloopt moeizaam

De opstart van een pelletkachel bestaat uit een proces van toevoer van pellets en het ontsteken hiervan. De gloeipen (gloeibougie of gloeispiraal) zal de pellets opwarmen waar een gas (zichtbaar als witte rook) vrijkomt uit de pellets. Bij een normale opstart komt er een beetje rook vrij en ontbranden de pellets snel. Bij een vervuilde pelletkachel zal het onstekingsproces langer duren waardoor er meer rook in de branderkamer verzamelt. Als het verzamelde rook te veel wordt en de pellets tot ontbranding komen, kan er een kleine explossie plaatsvinden in de brandkamer van uw pelletkachel. Gevolg is overdruk in de branderkamer welke wordt afgeblazen door veiligheidsgaten aan de voorkant of zijkant van uw kachel. Dit betekend rook in de kamer of ruimte en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Brand in de pellettank

Een vervuilde pelletkachel krijgt vrijwel altijd te weinig zuurstof wat meer brandstof geeft. Bij teveel brandstof komt het branderbakje te vol en zal deze overlopen. Als de kachel wordt uitgezet of een storing optreed, met teveel pellets in de branderkorf kan er backfire ontstaan. Backfire ontstaat als de kachel uit is en er nog smeulende of brandende pellets in de korf liggen. De warmte die hierbij vrijkomt gaat via de stortbuis naar de pellettank. Gevolg kan zijn dat de pellettank begint te smeulen. Pelletkachel brand is veelal het gevolg van te laat onderhoud en soms ook in combinatie met slechte pellets. Ook een onjuiste installatie is vaak een oorzaak van brand.

Afspraak pelletkachel onderhoud en service

Om de kwaliteit en juiste functie te behouden adviseren wij u om de pelletkachel minimaal 1x per jaar een onderhoudsbeurt te geven. Wij raden je aan om dit te laten uitvoeren door een deskundige monteur. Dit is natuurlijk bij ons mogelijk!

Garantie op pelletkachel

Bij het zelf uitvoeren van het onderhoud vervalt het recht op de nog lopende garantie.

Wilt u het onderhoud laten uitvoeren? Klik van hier om een afspraak te maken.